Slotwoord

SLOTWOORD

Geluk is te vinden in zich bezighouden met activiteiten die de moeite waard zijn. Er is echter maar één persoon die met zekerheid kan zeggen waar jij je gelukkig bij zult voelen – en dat ben je natuurlijk zelf.

De leefregels die in dit boek staan, zijn als het ware de kanten van de weg: wie ze overschrijdt, lijkt op een automobilist die plotseling in de berm terechtkomt – het gevolg kan zijn dat het moment, de relatie, of een heel leven aan stukken wordt geslagen.

De enige die kan zeggen waar de weg heen zal leiden, ben jij, omdat jij bepaalt wat jouw doel is met dat uur van de dag, met die bepaalde relatie, met die fase van je leven.

Iemand kan zich af en toe voelen als een dwarrelend blad dat over een vieze straat wordt geblazen; hij kan het gevoel hebben dat hij een korrel zand is die op één plaats is blijven steken. Niemand heeft dan ook gezegd dat het leven kalm en ordelijk is: dat is het zeker niet. Maar iemand is geen gehavend blad, en ook geen korrel zand: hij kan min of meer zijn eigen weg uitstippelen en die dan volgen.

Het kan voor iemands gevoel allemaal zo gelopen zijn dat het nu veel te laat is om er nog iets aan te kunnen doen, en dat hij op de weg die hij tot dan toe heeft afgelegd zo in de knoei is gekomen, dat er geen kans meer is voor het kiezen van een enigszins andere toekomst. Toch komen we altijd weer op een punt terecht waar we een nieuwe route kunnen uitstippelen en kunnen proberen een nieuwe weg in te slaan. Er is geen mens op de wereld die niet een nieuw begin zou kunnen maken.

Anderen zullen je misschien uitlachen of proberen je met wat voor middelen dan ook grenzen te laten overschrijden; ze zullen je misschien op allerlei manieren proberen over te halen een immoreel leven te leiden. Dat is eigenlijk wel zo zeker als tweemaal twee vier is. Maar ze doen dat stuk voor stuk om hun eigen heimelijke doeleinden te bereiken, en wie naar hen luistert, komt uiteindelijk in ellendige en verdrietige situaties terecht.

Natuurlijk zul je zo af en toe met mislukkingen te kampen hebben als je probeert de regels uit dit boek toe te passen en toegepast te krijgen. Daarvan zou je dan maar iets moeten leren en daarna zou je gewoon weer moeten doorgaan. Heeft ooit iemand gezegd dat deze weg geen oneffenheden zou hebben?

Toch is het een weg die begaanbaar is. Inderdaad, mensen kunnen struikelen en vallen, maar dat wil nog niet zeggen dat ze niet weer op zouden kunnen staan en verder gaan.

Zolang je de kanten van de weg maar in de gaten houdt, kun je niet al te ver afdwalen. Echte vrolijkheid, echt geluk en oprecht plezier komen voort uit andere dingen, niet uit kapotgemaakte levens.

Als je anderen ertoe kunt brengen deze weg te volgen, zul je zelf voldoende vrijheid krijgen om jezelf een kans te geven te ontdekken wat echt geluk is.

De weg naar een gelukkig leven is een snelweg
voor diegenen die weten waar de kanten zijn.

Jij zit aan het stuur.

Goede reis.

Plaats een reactie