1.) Zorg goed voor jezelf

1-1. ZORG ERVOOR DAT JE DE JUISTE BEHANDELING EN VERZORGING KRIJGT ALS JE ZIEK BENT.

Als iemand ziek is, denkt hij er niet altijd aan, zelfs niet als hij een besmettelijke ziekte heeft, bij anderen uit de buurt te blijven of ervoor te zorgen dat hij een goede behandeling krijgt. Zoals je begrijpt, loop je dan zelf ook risico. Dring er daarom op aan dat iemand die ziek is, passende voorzorgsmaatregelen neemt en voor de juiste behandeling zorgt.

1-2. HOUD JE LICHAAM SCHOON.

Mensen die niet regelmatig een douche nemen of hun handen wassen, kunnen ziektekiemen bij zich dragen. Dat brengt voor jou risico met zich mee. Het is jouw goed recht erop aan te dringen dat mensen hun lichaam en hun handen schoon houden. Het is onvermijdelijk dat iemand vuil wordt van werken of sporten. Maak hem erop attent dat hij zich na afloop weer even op moet knappen.

1-3. ZORG VOOR HET BEHOUD VAN JE GEBIT.

Men zegt dat iemand geen problemen met zijn gebit krijgt zolang hij maar na elke maaltijd zijn tanden poetst. Tanden poetsen of kauwgom kauwen na elke maaltijd geeft een goede bescherming tegen mondziekten en slechte adem. Raad anderen aan hun gebit te verzorgen.

1-4. EET GEZOND.

Mensen met slechte eetgewoonten zijn voor jou en voor zichzelf van weinig nut. Ze hebben gewoonlijk weinig energie. Soms zijn ze slecht gehumeurd. Ze worden ook sneller ziek. Je hoeft heus niet allerlei vreemde diëten te volgen om gezond te eten, maar het is wel nodig ervoor te zorgen dat je maaltijden in de regel goede voedingsstoffen bevatten.

1-5. ZORG VOOR VOLDOENDE RUST.

Het komt in het leven vaak voor dat iemand moet doorwerken, zodat hij niet op tijd naar bed kan gaan. Maar hij kan anderen tot last worden als hij er dan niet voor zorgt dat hij gemiddeld genomen toch voldoende rust krijgt. Vermoeide mensen zijn niet alert. Ze kunnen fouten maken of ongelukken krijgen. Net als we ze nodig hebben, laten ze ons met al het werk zitten. Ze vormen een risico voor anderen. Dring erop aan dat mensen voldoende rust nemen als ze daar zelf niet voor zorgen.